HPB-ova dobit porasla 7,8 posto

Bez autora
Jul 31 2011

Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo polugodište ove godine završila je s 58,2 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 7,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupna imovina krajem lipnja iznosila je 15,4 milijarde kuna i bila je 4,5 posto veća u odnosu na kraj prošle godine. Kako ističu iz HPB-a, ukupna imovina povećana je najvećim djelom zbog rasta depozitne osnovice, a posebno zbog povećanja štednje stanovništva, koja je porasla za 320,8 milijuna kuna tijekom polugodišta. Rast imovine banke posljedica je porasta kreditnih plasmana od 158,9 milijuna kuna za prvih šest mjeseci, a rasla su i ulaganja u portfelj vrijednosnica. Kao odgovor na stagnaciju na tržištu, banka je nastavila smanjivati kamatne stope na kredite i za gospodarske subjekte i za stanovništvo.

HPB-ova dobit porasla 7,8 postoHrvatska poštanska banka (HPB) prvo polugodište ove godine završila je s 58,2 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 7,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ukupna imovina krajem lipnja iznosila je 15,4 milijarde kuna i bila je 4,5 posto veća u odnosu na kraj prošle godine. Kako ističu iz HPB-a, ukupna imovina povećana je najvećim djelom zbog rasta depozitne osnovice, a posebno zbog povećanja štednje stanovništva, koja je porasla za 320,8 milijuna kuna tijekom polugodišta.

Rast imovine banke posljedica je porasta kreditnih plasmana od 158,9 milijuna kuna za prvih šest mjeseci, a rasla su i ulaganja u portfelj vrijednosnica. Kao odgovor na stagnaciju na tržištu, banka je nastavila smanjivati kamatne stope na kredite i za gospodarske subjekte i za stanovništvo.

To je dovelo do rasta bruto kredita trgovačkim društvima za gotovo 100 milijuna kuna, ali i rasta stambenih kredita stanovništvu za 66,5 milijuna kuna.

Takva kretanja u banci nastavljaju se od početka prošle godine i govore o ostvarenoj stabilnosti i povjerenju klijenata te blagom rastu tržišnog udjela, ističu iz HPB-a.

Ostvaren je rast neto kamatnih prihoda od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rezultat većim djelom smanjenja kamatnih troškova, a manjim rasta kamatnih prihoda. Sniženi su i prihodi banke od provizija i naknada s obzirom na to da je tijekom ove godine HPB korigirao i razinu dosadašnjih naknada.

Ostvareni dobri rezultati na kraju prvog polugodišta ove godine popraćeni su kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju tehnoloških procesa, kao i suradnjom s Hrvatskom poštom, koja banci omogućuje veći tržišni doseg i dostupnost na čitavom teritoriju zemlje.

Unatoč još uvijek nepovoljnim tržišnim kretanjima i novim rezervacijama, koje za prvih šest mjeseci iznose 45 milijuna kuna, banka nastavlja trend stabilnog rasta i pozicioniranja na bankarskom tržištu, navode iz HPB-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik